ACTIVITATE
Centrul de Zi „Casa Speranței”
- Denumirea serviciului social:
Centrul de Zi „Casa Speranței”
2. Tipul serviciului social:
Centre de zi pentru copii: copii în familie, sau în risc de separare de părinți.
- Misiune:
Centrul de Zi „Casa Speranței” are ca misiune prevenirea abandonului și instituționalizării copiilor, prin asigurarea pe timpul zilei, a unor activități de îngrijire, educație, recreere – socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viață independentă, orientare școlară și profesională etc., cât și a unor activități de sprijin, consiliere, educare pentru părinți sau reprezentanții legali, precum și pentru alte persoane care au în îngrijire copii.
- Beneficiari
Beneficiarii acestui serviciu sunt copii (fete și băieți) cu vârsta cuprinsă între 3 – 14 ani, copii preşcolari şi elevi din clasele 0 și I – VIII, care provin din familii aflate în dificultate, cu domiciliul în sectorul 4.
- Modulul de acordare al serviciului:
Beneficiarii se pot adresa acestui serviciu în mod direct pe bază de cerere (formular anexat) din partea familiei / reprezentantului legal al copilului sau indirect prin referire din partea autorităţilor administraţiei locale, organismelor private autorizate şi altor instituţii relevante.
Cererile se depun la Serviciul Registratură al DGASPC-ului sector 4 din Grand Arena Mall (Bulevardul Metalurgiei nr. 12 – 18), etaj 1.
Responsabilul de caz care va prelua cererea, va realiza evaluarea inițială a cazului cu întocmirea anchetei sociale la domiciliul beneficiarilor și apoi va orienta dosarul copilului/copiilor către Comisia de Selecție a Copiilor ce vor beneficia de servicii în Centrele de zi, cu propunerea de înscriere în programul centrului de zi.
La admiterea copilului în Centrul de Zi „Casa Speranţei” se încheie un Contract de furnizare de servicii sociale cu părinţii sau reprezentanţii legali ai copilului (document anexat pentru informare).
Serviciile oferite de Centrul de Zi „Casa Speranţei” sunt complementare demersurilor şi eforturilor propriei familii, aşa cum decurg din obligaţiile şi responsabilităţile părinteşti, precum şi serviciilor oferite de unităţile de învăţământ şi de alţi furnizori de servicii, corespunzător nevoilor individuale ale copilului în contextul său socio-familial.
- Actele necesare înscrierii:
Cererile de înscriere vor fi însoţite de toate actele necesare instrumentării dosarului copilului:
– acte identitate copil;
– adeverinţă şcolară copil;
– caracterizare psiho-pedagogică cu ştampila unităţii de învăţământ;
– dovadă de spaţiu locativ (contract de vânzare-cumpărare, contract de închiriere, declaraţie pe proprie răspundere că locuiesc la acea adresa);
– acte identitate părinţi/ alţi membri ai familiei care locuiesc împreună cu copilul;
– adeverinţă medicală copil;
– adeverinţe venit / dovadă de la circa financiară cu veniturile realizate de părinţi / membrii familiei care locuiesc împreună cu copilul;
– copie talon pensie / indemnizaţii;
– copie hotărârea de divorţ / încredinţare minor (dacă este cazul)
- Serviciile oferite beneficiarilor:
Centrul de Zi acordă servicii în baza evaluării nevoilor individuale și situației beneficiarilor. Fiecare copil beneficiază de un program personalizat de intervenție elaborat de personalul de specialitate al centrului. Programul personalizat de intervenție este reevaluat periodic, personalul de specialitate monitorizând în permanență evoluția și nevoile beneficiarului, până când procesul de asistență nu se mai dovedește a fi necesar.
Centrul de zi oferă o gamă variată de servicii destinate atât copiilor cât și părinților, în cadrul următoarelor module de activitate:
Modulul de pregătire şcolară
Acesta este structurat pe trei activităţi:
– activităţi de consolidare a cunoştinţelor şi îndrumarea studiului individual;
– activităţi de recuperare a deficitului informaţional-cognitiv;
– activităţi de informare și orientare şcolară şi profesională.
Modulul de consiliere
– urmăreşte consilierea psihologică, socială, educativă, școlară, juridică a beneficiarilor, atât individual cât și prin programul „Școala părinților”, program susținut lunar de către specialiștii centrului de zi și colaboratorii acestuia.
Modulul instructiv – educativ
– cuprinde activități de exprimare și valorificare a aptitudinilor şi intereselor copiilor în cadrul unor cercuri și ateliere.
plastice, teatru, literatură, IT și limba engleză.
Modulul recreativ / petrecerea timpului liber,
– cuprinde activităţi ludice, de socializare, sportive, excursii, serbări, sărbătorirea onomasticelor şi a zilelor de naştere.
Modulul îngrijire/sănătate
– centrul de zi asigură copiilor o masă caldă pe zi și o gustare.
Centrul de Zi ,,Casa Speranţei” dispune de bază materială și spații adecvate desfășurării activităţilor zilnice de tip after-school, specifice cu copii şi părinţii : 4 săli de clasă, sală activităţi de grup, club, atelier pictură, bibliotecă, dormitor, cabinet psihologic, grupuri sanitare.
Adresa centrului
Pentru copii şcolari
Str. Șoldanului nr. 80A, etaj III, sector 4, București (în apropierea Școlii Gimnaziale ”Eremia Grigorescu”). Mijloace de transport: autobuze 102, 125, 232, 241 sau metrou (stația Apărătorii Patriei).
Pentru copii preşcolari
În anul 2025, Centrul de Zi „Casa Speranței” își propune extinderea serviciilor sale și către copiii cu vârste între 3 – 5 ani, proveniți din familii aflate în dificultate de pe raza sectorului 4, prin deschiderea unui nou punct de lucru în Strada Niţu Vasile nr. 50 – 54, etaj I, sector 4, București.
Programul centrului de zi :
8:00 –17: 00 de Luni – Vineri
Programul de vizitare al centrului, pentru informarea eventualilor beneficiari :
În fiecare joi între orele 10:00-12:00
Mai multe detalii pot fi solicitate la:
Telefon: 0730.714 148 / 0730.590 887
E-mail: czcasasperantei@dgaspc4.ro
