Centrul de zi „Clubul Seniorilor Covasna” face parte din D.G.A.S.P.C Sector 4, Consiliul Local Sector 4, Primăria Sector 4.

Are sediul în municipiul Bucureşti, strada Covasna nr.3 bis şi a luat fiinţă în data de 1 aprilie 2015.

Clubul Seniorilor are un număr de 7 angajaţi: şef centru, un psiholog, doi inspectori de specialitate, un lucrător social, un referent şi o îngrijitoare.


   Clubul Seniorilor este un loc special dedicat persoanelor de vârsta a treia. Este un centru de zi modern, cu o capacitate de 80 locuri/zi, un spaţiu de relaxare şi socializare pentru pensionarii din sectorul 4, fiind destinat stimulării intercomunicării şi readucerii persoanelor de vârsta a treia în viaţa socială proactivă.

 ,,Clubul Seniorilor” dezvoltă şi încurajează legăturile interumane, inclusiv cu familiile şi apropiaţii persoanelor vârstnice. Prin activităţile pe care le desfăşoară permite menţinerea unei vieţi socio-culturale active şi stimulează participarea activă a persoanelor vârstnice la acestea.

Acest program vine în sprijinul persoanelor de vârsta a treia, prin creşterea confortului psihic, prin implicarea în activităţi cu caracter recreativ şi socio-cultural, precum şi prin dezvoltarea unei aptitudini de întrajutorare între semeni.

 

Clubului Seniorilor Sector 4  funcţionează pe baza următoarelor principii:

principiul asigurării şi respectării intimităţii şi confidenţialităţii, principiul respectării drepturilor omului, principiul respectării demnităţii umane, principiul recunoaşterii valorii fiecărei fiinţe umane şi valorizării ei, principiul abordării individualizate, principiul nediscriminării, principiul implicării active şi depline a beneficiarilor de protecţie socială, principiul asigurării dreptului de a alege.

 

În cadrul Clubului Seniorilor încercăm să oferim beneficiarilor posibilitatea de a participa la diverse activităţi şi servicii create special pentru ei:

-      socializare şi implicare în viaţa comunităţii, punerea lor în valoare atât ca indivizi, cât şi experienţă profesională şi de viaţă, dar şi posibilitatea de a se simţi utili;

-      îmbunătăţirea imaginii sociale a vârstnicilor şi a fenomenului îmbătrânirii în general, prin activităţi recreative şi de socializare;

-      promovarea culturii şi a acţiunilor formative care să favorizeze accesul la mijloacele de cultură (teatru, audiţii muzicale, spectacole, excursii, festivităţi, serbări, expoziţii, aniversări)

-      consiliere şi sprijin în domeniile: psihologic, social, cultural, juridic

-      realizarea de activităţi culturale, educative cu ajutorul unor personalităţi.

-      programe de stimulare mentală: medicină alternativă, terapie prin mişcare, meloterapie etc.

-      promovarea conceptului de îmbătrânire pro activă

-      activităţi recreativ distractive şi de petrecere a diverselor evenimente: zile de naştere, zile onomastice ale beneficiarilor etc.

Pentru a realiza aceste lucruri ce sporesc calitatea vieţii beneficiarilor, Centrul de zi „Clubul Seniorilor Covasna” pune la dispoziţie  un spaţiu pentru socializare, jocuri de societate – şah, remy, table, cărţi de joc; o bibliotecă, o sală de recuperare, un cabinet medical.

De asemenea, în cadrul Centrului de zi „Clubul Seniorilor Covasna” se desfăşoară multiple activităţi cum ar fi: modul de dans; modul de muzică; „Bila norocoasă”; cursuri de limbi străine: engleză, franceză; italiană, spaniolă.

Cursuri de iniţiere în calculatoare; cerc de canto; cerc de teatru; atelier de pictură, gimnastică pentru vârsta a treia; „Zumba” (Fitness); masaje faciale; Cinefilm – „Momente de aur”; „Descoperă România” – prezentări de filme documentare; modul de realizare obiecte handmade din nisip colorat; atelier de creaţie artistică (unde doamnele descoperă tainele croitoriei şi creează diverse obiecte vestimentare sau decorative);  consiliere consiliere psihologică.

Informare medicală; consiliere gospodărească; informaţii culturale; terapie prin mandale, „Cafeaua cu amintiri” – povestiri de viaţă (care oferă posibilitatea seniorilor de a depăna amintiri din viaţa personală, într-un cadru relaxant, cu un ambient muzical potrivit momentului şi cu discuţii interactive, ceea ce le sporeşte gradul de socializare); activitate publicistică (am înfiinţat revista Clubului Seniorilor din sectorul 4); jocuri de societate: remmy, şah, table.

Vizite la obiective de interes turistic, aniversări, onomastici, petreceri, concursuri de dans, şah, table, remmy. Cenaclu literar, module de informare gastronomică, module de informare civică (în colaborare cu Poliţia Română), precum şi alte tipuri de activităţi specifice persoanelor de vârsta a treia.

 

Grupul de voluntariat al Centrului de zi „Clubul Seniorilor Covasna” este format din beneficiari ai Clubului, cu vârste cuprinse între 65 şi 90 de ani.

 

Centrul de zi „Clubul Seniorilor Covasna” asigură asistenţă medicală, asistenţă psihologică, supraveghere din partea inspectorilor de specialitate, precum şi alte diverse servicii.

Accesul şi participarea la activităţile desfăşurate în club sunt gratuite, singura obligaţie a beneficiarilor fiind aceea de a furniza documentele necesare înscrierii.

Pentru a beneficia de statutul de membru, solicitanţii trebuie să aibă  domiciliul în sectorul 4 şi au nevoie de următoarele acte:

·       Copie BI/CI

·       Copie talon pensie

·       Adeverinţa de la medicul de familie ( din care să rezulte că nu suferiţi de afecţiuni psihice şi boli infecto-contagioase)

·       Cerere tip

 

Misiunea de bază a Centrului de zi „Clubul Seniorilor Covasna” este şi va rămâne îmbunătăţirea imaginii sociale a vârstnicilor şi calitatea vieţii beneficiarilor, creşterea stimei de sine şi a reintegrării sociale.

 

Centrul de zi „Clubul Seniorilor Covasna”

Tel. fix: 0372.710.551    / 021.9441

E-mail: clubul.seniorilor@dgaspc4.roSecțiune de fișiere

CERERE INSCRIERE CLUBUL SENIORILOR