ACTIVITATE

Serviciul Asistență și Protecția Socială Persoană și Familie

Alocație de stat

Pentru depunerea dosarului privind alocația de stat pentru copii (719 lei/lună până la vârsta de 2 ani a copilului, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap; 292 lei/lună pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani; 719 lei/lună pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani în cazul copilului cu handicap) sunt necesare următoarele acte în original:

 

 

1.cererea tip pentru acordarea alocației de stat pentru copii;

2.actele de identitate ale părinților copilului (mama și tatăl copilului);

3.certificatul de naștere al copilului pentru care se solicită dreptul;

4.certificatul de căsătorie;

5.certificatul și hotărârea copilului încadrat într-un grad de handicap (pentru copilul cu handicap);

6.extras de cont pentru persoanele care solicită plata prin transfer bancar (lista băncilor se poate consulta pe site-ul APISMB); titularul extrasului de cont trebuie să fie același cu titularul dosarului;

7.Declarație tip + Solicitare suplimentară de informații, pentru copiii născuți în afara României, în spațiul Uniunii Europene

8.Codurile de identificare/asigurare din țara rezidentă, pentru copiii născuți în afara României, în spațiul Uniunii Europene;

9.Negație eliberată de autoritățile competente din țara în care s-a născut copilul, din care să reiasă că niciunul dintre părinți nu a beneficiat de alocație de stat (prestații financiare) pentru minor, iar în cazul în care au beneficiat, este necesară o adeverință din care să reiasă data până la care s-a plătit alocația precum și părintele titular al acestui drept, tradusă în limba română de un traducător autorizat;

10.Declaratie cetateni moldoveni + Dovada obținerii cetățeniei române

11.Declarație privind GDPR

 

Pentru persoanele care au domiciliul pe raza sectorului 4, dosarele se pot depune online, prin aplicația GHIȘEUL ONLINE, prin consultarea prealabilă a manualului de utilizare al aplicației.

Atenție! Fișierele vor fi încărcate în format .pdf. Dacă utilizați un telefon mobil sau o tabletă, este necesar să convertiți imaginile într-un fișier .pdf, cu ajutorul unei aplicații din Magazin Play sau App Store (ex. ScanToPdf, CamScanner, etc…)

 

 

Documentele pe baza cărora se instituie dreptul, se prezintă în copie xerox și original.                  

 Alocația se acordă până la vârsta de 18 ani, sau, dacă copilul a împlinit vârsta de 18 ani, până la terminarea studiilor liceale sau profesionale, în continuarea drepturilor acordate până la împlinirea vârstei de 18 ani.                                                                         

Titularul dreptului la alocație este copilul, însă dosarul se depune pe numele reprezentantului legal, de către unul dintre reprezentanții legali ai copilului.                                                                  

Reprezentantul legal al copilului poate fi: tutore, curator, părinții naturali ai copilului, asistentul maternal profesionist. În caz de divorț, alocația se plătește părintelui la care s-a stabilit, prin hotărâre judecătorească domiciliul copilului, căruia i s-a încredințat spre creștere și  educare.                            

Plata alocației se face începând cu luna următoarea celei în care s-a născut copilul. Pentru copiii aflați în plasament, pentru cei cărora li s-a instituit tutela sau curatela, pentru copiii încredințați în vederea adopției sau adoptați, stabilirea dreptului se face cu luna următoare în care a fost emis actul de referință.                                                                                                

 Plata alocației de stat se suspendă în situația în care se schimbă reprezentantul legal al copilului. Plata alocației de stat se suspendă dacă, pe o perioadă de trei luni consecutiv, reprezentantul legal sau tânărul nu a încasat drepturile.                                                                               

Reluarea în plată se face pe bază de cerere scrisă întocmită de reprezentantul legal al copilului care se înregistrează la direcția teritorială (Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București).                                                                                                                            

Plata alocației de stat încetează dacă a survenit decesul copilului sau după caz al tânărului.

Dreptul reprezentând alocația de stat pentru copil se cuvine și se plătește conform Legii nr. 61/1993, republicată, cu modificările și completările ulterioare, iar termenul de depunere a dosarului este de 12 luni de la data nașterii copilului. Plata dreptului se va face retroactiv.                                             

În situația în care, după stabilirea dreptului la alocație de stat pentru copii, reprezentantul legal sau tânărul optează pentru o altă formă de plată, aceasta se comunică în scris direcției teritoriale (Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București).

 

În situația în care, se solicită alocație de stat pentru copii gemeni sau mai mulți copii se va depune câte un dosar pentru fiecare copil.

                           

Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București soluționează cererea și efectuează plata alocației de stat pentru cererile aprobate.

Date contact APISMB: Str. Ion Câmpineanu nr.20, Sector 1;

Site web: https://bucuresti.mmanpis.ro/, e -mail: apismb@mmanpis.ro.

Stimulent inserție

Pentru depunerea dosarului privind stimulentul de inserție acordat conform O.U.G.111/2010, cu modificările și completările ulterioare, până la vârsta de 3/4 ani (în cazul copilului cu dizabilități) în cuantum de 650 lei/lună dacă persoana îndreptățită realizeaza venituri după împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități, SAU  în cuantum de 1500 lei/lună dacă persoana îndreptățită realizeaza venituri înainte de împlinirea de către copil vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități, sunt necesare următoarele acte  în original:

 

     

1.cererea tip pentru acordarea stimulentului de inserție;

2.actele de identitate ale părinților copilului (mama și tatăl copilului);

3.certificatul naștere al copilului pentru care se solicită dreptul;

4.certificatul de căsătorie;

5.dovada eliberată de către angajator/angajatori din care să reiasă data cu care începe activitatea (decizie/dispoziție de reluare a activității) sau contractul de muncă (pentru persoanele care încep activitatea la alt loc de muncă decât la cel unde au avut suspendat contractul de muncă) ;

6.adeverință tip completată de angajator/angajatori; – vezi secțiunea fișiere de mai jos

7.adeverință ANAF pentru anul nașterii copilului și pentru anul anterior nașterii copilului (pentru persoanele care au obținut venituri din activități independente);

8.extras de cont pentru persoanele care solicită plata prin transfer bancar (lista băncilor se poate consulta pe site-ul APISMB); titularul extrasului de cont trebuie să fie același cu titularul dosarului;

9.declarația beneficiarului;

10.declarația celuilalt părinte;

           

   Pentru persoanele care au domiciliul pe raza sectorului 4, dosarele se vor depune online, prin aplicația GHIȘEUL ONLINE, prin consultarea prealabilă a manualului de utilizare al aplicației.

   Atenție! Fișierele vor fi încărcate în format .pdf. Dacă utilizați un telefon mobil sau o tabletă, este necesar să convertiți imaginile într-un fișier .pdf, cu ajutorul unei aplicații din Magazin Play sau App Store (ex. ScanToPdf, CamScanner, etc…)

 

            Actele se depun de către unul dintre reprezentanții legali ai copilului și se prezintă în copie xerox și original, în termen de 30 zile de la data reluării activității.

            Stimulentul de inserție nu se acordă pe perioada concediului de maternitate (pre și post natal – 126 zile).

            În cazul în care părinții nu sunt căsătoriți, iar stimulentul de inserție este solicitat de către tatăl copilului, dosarul trebuie să conțină și un referat de anchetă socială. Ancheta socială se efectuează de către autoritatea tutelară, la solicitarea titularului dosarului privind stimulentul de inserție, printr-o cerere scrisă (la care se anexează actele de identitate ale părinților copilului -copie xerox – și certificatul de naștere al copilului-copie xerox) și înregistrată la instituția noastră.        

            Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București soluționează cererea, emite decizie de aprobare sau respingere și efectuează plata stimulentului de inserție pentru cererile aprobate.

 

Date contact APISMB: Str. Ion Câmpineanu nr. 20, Sector 1; 

Site web: https://bucuresti.mmanpis.ro/, e -mail : apismb@mmanpis.ro                              

Indemnizație de creștere copil

Pentru depunerea dosarului privind indemnizația de creștere copil până la vârsta de 2/3 ani (în cazul copilului cu dizabilități) în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate,  minimum 1651 lei/lună  dar nu mai mult de 8500 lei/lună,  sunt necesare următoarele acte în original:

 

1.cererea tip pentru acordarea indemnizației de creștere a copilului;

2.actele de identitate ale părinților copilului ( mama și tatăl copilului);

3.certificatul de naștere al copilului pentru care se solicită dreptul;

4.certificatele de naștere pentru toți copiii născuți după anul 2010;

5.certificatul de căsătorie;

6.declarația celuilalt părinte;

7.declarația beneficiarului;

8.dovadă eliberată de angajator/angajatori din care să reiasă data cu care începe concediul de creștere copil (decizia/dispoziție/ordin/act adițional de suspendare a contractului de munca pentru efectuarea concediului de creștere copil);

9.adeverința tip completată de angajator/angajatori;

10.adeverință ANAF pentru anul nașterii copilului și pentru anul anterior nașterii copilului (pentru persoanele care au obținut venituri din activități independente);

11.jurnal de încasări și plăți;

12.extras de cont pentru persoanele care solicită plata prin transfer bancar (lista băncilor se poate consulta pe site-ul APISMB); titularul extrasului de cont trebuie să fie același cu titularul dosarului;

13.opis

  1. Declarație tip + Solicitare suplimentară de informații, pentru copiii născuți în afara Romăniei, în spațiul Uniunii Europene

 

 

Pentru persoanele care au domiciliul pe raza sectorului 4, dosarele se pot depune online, prin aplicația GHIȘEUL ONLINE, prin consultarea prealabilă a manualului de utilizare al aplicației.

Atenție! Fișierele vor fi încărcate în format .pdf. Dacă utilizați un telefon mobil sau o tabletă, este necesar să convertiți imaginile într-un fișier .pdf, cu ajutorul unei aplicații din Magazin Play sau App Store (ex. ScanToPdf, CamScanner, etc…)

 

            Actele se depun de către unul dintre reprezentanții legali ai copilului și se prezintă în original.

            Dreptul reprezentând indemnizația de creștere a copilului se cuvine și se plătește conform O.U.G. 111/2010, cu modificările și completările ulterioare, începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data nașterii copilului, indiferent de persoana îndreptățită, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată. Începând cu data nașterii copilului, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condițiile legale pentru acordarea concediului de maternitate și a indemnizației aferente acestuia, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată. În cazul în care termenul menționat mai sus este depășit indemnizația de creștere copil se acordă cu data înregistrării dosarului. Menționăm că indemnizația nu se acordă mai devreme de data la care s-a aprobat concediul pentru creșterea copilului ori a încetat activitatea profesională.

            În cazul persoanelor care în ultimii 2 ani, 12 luni anterior naşterii copilului au urmat cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar/universitar/postuniversitar, pentru întocmirea dosarului de indemnizaţie creştere copil, trebuie să ataşeze pe lângă actele prevăzute la punctele 1,2,3,4,5,6,7,12,13 şi o adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ preuniversitar sau, după caz, universitar, care să ateste frecventarea cursurilor de zi fără întrerupere, până la data solicitării acesteia (perioada să cuprindă 12 luni în ultimul an anterior datei naşterii copilului, în funcţie de durata anului preuniversitar/universitar/postuniversitar).

 

            În cazul în care părinții nu sunt căsătoriți, iar indemnizația de creștere a copilului este solicitată de către tatăl copilului, dosarul trebuie să conțină și un referat de anchetă socială. Ancheta socială se efectuează de către autoritatea tutelară,  la solicitarea titularului dosarului privind indemnizația de creștere a copilului, printr-o cerere scrisă (la care se anexează actele de identitate ale părinților copilului -copie xerox- și certificatul de naștere al copilului-copie xerox-) și înregistrată la instituția noastră.

           

 

            Dacă ambii părinţi îndeplinesc condiţiile de acordare a indemnizaţiei, pentru copilul născut începând cu 01 martie 2012, dreptul la concediul pentru creşterea copilului se acordă pe bază netransferabilă, astfel încât cel puţin o lună/două luni din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept; celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia. Dacă dreptul nu se solicită de către celălalt părinte, concediul şi indemnizaţia se reduc cu o lună/două luni, celălalt părinte având obligaţia de a anunţa în scris APISMB.  Pentru acordarea indemnizației pentru creșterea copilului de la data suspendării activității profesionale, celălalt părinte care îndeplinește condițiile de acordare a concediului pentru creșterea copilului de cel puțin o lună/două luni, depune cererea și documentele doveditoare în termen de maximum 15 zile de la data suspendării activității.

            Perioada de cel puțin 2 luni a concediului pentru creșterea copilului aferent celuilalt părinte se efectuează în cazul persoanelor îndreptățite cu dreptul la concediu și indemnizație stabilit începând cu data intrării în vigoare a Hotărârii nr. 865/2023; în cazul persoanelor îndreptățite cu drepturi stabilite până la data intrării în vigoare a Hotărârii nr. 865/2023, perioada concediului pentru creșterea copilului aferentă celuilalt părinte este de cel puțin o lună.

 

            Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București soluționează cererea, emite decizia de aprobare sau respingere și efectuează plata indemnizației de creștere a copilului pentru cererile aprobate. Date contact APISMB: str. Ion Câmpineanu nr. 20, Sector 1; Site webhttps://bucuresti.mmanpis.ro/  , e -mail : apismb@mmanpis.ro .                        

           

            În cazul veniturilor realizate din activităţi independente, pe lângă actele prevăzute la pct. 1-7 și 10-11, sunt necesare următoarele, în funcție de particularitatea cazului:

 

  1. drepturi de autor şi drepturi conexe dreptului de autor
  • Adeverinţa cu veniturile realizate, eliberată de Administraţia Financiară, pentru anul anterior naşterii copilului;
  • Adeverinţa privind veniturile obținute (tabel explicit cu: venitul brut pe fiecare lună, contribuţiile reţinute, impozitul reţinut (16% sau 10%)- se menţionează atât procentul reţinut cât şi valoarea acestuia, venitul net pe fiecare lună);
  • Dovada încasării plății în cont
  • Contractul de drepturi de autor (copie xerox);
  • Dovada suspendării contractului (decizie, act adiţional, etc.);
  • Declaraţia pe propria răspundere că, în anul următor va prezenta la APISMB dovada privind veniturile efectiv realizate eliberată de Administraţia Financiară;
  • Adeverinţă privind perioada concediului de maternitate cu sumele primite pe fiecare lună.

 

  1. venituri obţinute din exercitarea profesiilor libere (medicale, de avocat, notar)
  • Declarația unică și adeverinţa cu veniturile realizate, eliberată de Administraţia Financiară, pentru anul anterior naşterii copilului;
  • Declarația unică și adeverinţa cu veniturile estimate, după depunerea declarației rectificată, în urma suspendării activității, eliberată de Administraţia Financiară, pentru anul naşterii copilului;
  • Dovada suspendării activităţii (decizie eliberată de barou/instituţia competentă);
  • Declaraţia pe propria răspundere că în anul următor va prezenta APISMB, dovada privind veniturile efectiv realizate, eliberată de Administraţia Financiară;
  • Adeverinţă privind perioada concediului de maternitate cu sumele primite pe fiecare lună.

 

  1. convenţii civile, contracte de comision sau alte venituri asimilate salariilor
  • Adeverinţa privind veniturile obținute (tabel explicit cu: venitul brut pe fiecare lună, contribuţiile sociale reţinute (Cas, şomaj, etc.), impozitul reţinut (16% sau 10%)- se menţionează atât procentul reţinut cât şi valoarea acestuia, venitul net pe fiecare lună, pentru anul naşterii copilului;
  • Declarația unică și adeverinţa cu veniturile realizate, eliberată de Administraţia Financiară, pentru anul anterior naşterii copilului;
  • Declarația unică și adeverinţa cu veniturile estimate, după depunerea declarației rectificată, în urma suspendării activității, eliberată de Administraţia Financiară, pentru anul naşterii copilului;
  • Dovada suspendării activităţii (decizie, act adiţional, etc);
  • Contractul (original);
  • Declaraţia pe propria răspundere că în anul următor va prezenta APISMB dovada cu privire la veniturile efectiv realizate, eliberată de Aministraţia Financiară;
  • Adeverinţă privind perioada concediului de maternitate cu sumele primite pe fiecare lună.

 

  1. venituri obţinute ca Persoană Fizică Autorizată
  • Declarația unică și adeverinţa cu veniturile realizate, eliberată de Administraţia Financiară, pentru anul anterior naşterii copilului;
  • Declarația unică și adeverinţa cu veniturile estimate, după depunerea declarației rectificată, în urma suspendării activității, eliberată de Administraţia Financiară, pentru anul naşterii copilului;
  • Rezoluţia privind suspendarea activităţii eliberată de O.N.R.C;
  • Declaraţia pe propria răspundere că în anul următor va prezenta APISMB dovada cu privire la veniturile efectiv realizate, eliberată de Aministraţia Financiară;
  • Adeverinţă privind perioada concediului de maternitate cu sumele primite pe fiecare lună.

 

 

            Pentru copilul cu handicap, părintele care îndeplineşte condiţiile de eligibilitate prevăzute de lege, va beneficia de concediul pentru creşterea copilului până la împlinirea de către acesta a vârstei de 3 ani.

 

NOTĂ : În funcţie de fiecare situaţie, pe lângă actele enumerate, se pot solicita şi alte acte care să ateste condiţiile de eligibilitate.

BENEFICIARUL INDEMNIZAŢIEI PENTRU CREŞTEREA COPILULUI ESTE OBLIGAT SĂ NE COMUNICE ÎN SCRIS, RELUAREA ACTIVITĂŢII ŞI ORICE MODIFICARE INTERVENITĂ ÎN SITUAŢIA SA, DE NATURĂ SĂ DETERMINE ÎNCETAREA SAU SUSPENDAREA PLĂŢII DREPTURILOR, ÎN TERMEN DE 15 ZILE LUCRĂTOARE DE LA APARIŢIA ACESTEIA.

LA CEREREA DE SUSPENDARE A INDEMNIZAȚIEI SE ANEXEAZĂ COPIE C.I. BENEFICIAR, COPIE CERTIFICAT DE NAȘTERE COPIL ȘI DECLARAȚIE GDPR.

 

 

 

 


Alte drepturi prevăzute de OUG 111/2010, cu modificările și completările ulterioare:

 

 

Indemnizație pentru îngrijirea copilului încadrat în grad de handicap cu vârsta cuprinsă între 3-7 ani – 1651 lei/lună;

Stimulent de inserție de la 3 la 7 ani acordat persoanelor care sunt îndreptățite să beneficieze de concediu pentru creșterea copilului până la vârsta de 7 ani, dar obțin venituri supuse impozitului – 650 lei/lună;

Indemnizație pentru program de lucru redus la 4 ore pentru persoanele care au în întreținere un copil cu dizabilitate (grav sau accentuat) până la vârsta de 18 ani și optează pentru program redus de lucru la 4 ore, conf. art.32 alin (1) lit.a) din OUG nr.111/2010 – 826 lei/lună;

Sprijin lunar acordat persoanei cu handicap grav sau accentuat care nu realizează alte venituri în afara beneficiilor de asistență socială destinate persoanelor cu handicap, pentru copilul cu vârstă cuprinsă între 0 și 3 ani – 743 lei/lună;

Sprijin lunar acordat persoanei cu handicap grav sau accentuat care nu realizează alte venituri în afara beneficiilor de asistență socială destinate persoanelor cu handicap, pentru copilul cu vârsta cuprinsă între 3 și 7 ani – 578 lei/lună;

Sprijin lunar acordat persoanei care nu îndeplinește condițiile prevazute de lege pentru acordarea concediului pentru creștere copil, până la împlinirea de către copilul cu handicap a  vârstei de 3 ani – 578 lei/lună;

Sprijin lunar acordat persoanei care nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru acordarea concediului, pentru copilul cu handicap, cu vârsta cuprinsă între 3 și 7 ani – 248 lei/lună;

Sprijin lunar pentru persoana cu handicap grav sau accentuat, care nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege, pentru acordarea concediului pentru creșterea copilului și care are în întreținere un copil până la 2 ani – 743 lei/lună;

Sprijin lunar pentru persoana cu handicap grav sau accentuat, care nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege, pentru  acordarea concediului pentru creșterea copilului și care are în întreținere un copil cu vârsta cuprinsă între 2 și 7 ani – 248 lei/lună.

  

Pentru depunerea dosarului privind acordarea sprijinului lunar sau indemnizației, sunt necesare următoarele acte în original:

1.cerere tip;

2.actelele de identitate ale părinților copilului;

3.certificatul de naștere al copilului pentru care se solicită dreptul;

4.certificatul de căsătorie;

5.certificatul și hotărârea de încadrare într-un grad de handicap (adult/copil);

6.acte doveditoare privind componența familiei, filiația copiilor și situația lor juridică;

7.adeverință angajator (ICC 3-7 ani, stimulent de inserție 3-7 ani și indemnizație pentru program de lucru redus la 4 ore);

8.decizie de suspendare a contractului de munca pentru efectuarea concediului de creștere a copilului de la 3-7 ani;

9.adeverință eliberată de către Administrația Financiară;

10.talon indemnizație;

  1. decizie de pensionare eliberată de Casa de Pensii;
  2. decizie medicală privind incapacitatea temporară de muncă;

13.adeverință din care să reiasă dacă figurează sau nu în evidențele Serviciului  Prestații Sociale pentru Persoane cu Handicap, cu indemnizație de însoțitor/ indemnizație echivalentă (doar pentru copiii cu handicap grav);  

14.extras de cont pentru persoanele care solicită plata prin transfer bancar  (lista băncilor se poate consulta pe site-ul APISMB); titularul extrasului de cont trebuie să fie același cu titularul dosarului;

 

Ajutoare de urgență

Familiile şi persoanele singure pot beneficia atât de ajutoarele de urgenţă prevăzute la art. 84 din Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cât şi de cele prevăzute în prezenta hotărâre.

            Criteriile de eligibilitate pentru acordarea ajutoarelor de urgenţă stabilite de prezenta hotărâre sunt:

            a)familiile sau persoanele singure care au domiciliul/reşedinţă pe raza administrativ-teritorială a Sectorului 4 al Municipiului Bucureşti, valabilă de cel puțin 6 luni și locuiesc efectiv pe raza administrativ-teritorială a Sectorului 4 al Municipiului București, cu excepția ajutoarelor prevăzute la Anexele 6 și 7;

            b)familiilor sau persoanelor singure al căror venit net pe membru de familie nu depăşeşte 2/3 din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, cu excepția ajutoarelor prevăzute la Anexa     nr. 12;

            c)să nu fi fost generată cu rea voinţă de către familia/persoana singură în cauză;

            d)să îi pună în pericol existenţa imediată;

            e)să nu existe alte posibilităţi de sprijin din partea familiei extinse sau acestea să fi fost epuizate, cu excepția ajutoarelor prevăzute la Anexa nr. 12;

            f)să nu dețină în proprietate bunuri care conduc la excluderea ajutorului, conform Anexei nr. 16 la prezenta hotărâre, cu excepția ajutoarelor prevăzute la Anexa nr. 12.

            Ajutoarele de urgenţă sunt acordate cu titlul de prestaţie financiară în următoarele situaţii:

            a)familiilor sau persoanelor singure în vederea depăşirii unor situaţii de dificultate generate de starea gravă de sănătate (Anexa nr. 3);

            b)familiilor sau persoanelor singure pentru care înainte sau/și după efectuarea unei intervenţii chirurgicale de strictă necesitate, se impun investigații medicale, tratamente post-operatorii de specialitate, dispozitive medicale, articole sau echipamente igienico-sanitare, dovedite medical (Anexa nr. 4);

            c)familiilor sau persoanelor care se confruntă cu riscul evacuării din locuinţă şi/sau pierderea acesteia datorită restanţelor acumulate la plata cotelor de întreţinere sau a unor utilități (Anexa nr. 5);

            d)ajutor de urgenţă acordat pentru plata cheltuielilor de închiriere a unor spaţii de locuit, familiilor sau persoanelor singure care au fost evacuate şi au pierdut locuinţa în urma retrocedării (Anexa nr. 6);

            e)ajutor de urgenţă acordat persoanelor fără adăpost, pentru plata chiriei, în scopul reintegrării sociale (Anexa nr. 7);

            f)pentru familiile sau persoanele singure în vederea depășirii unor situații deosebite ce pot pune în pericol siguranța și integritatea corporală a cetățenilor sau care pot genera prejudicii materiale (Anexa nr. 8);

            g)ajutor acordat familiilor sau persoanelor singure care se confruntă cu lipsa utilităților de bază (apă gaze, electricitate), (Anexa nr. 9);

            h)ajutor de înmormântare, în cuantum de 50 % din ajutorul de deces, acordat conform legislaței în vigoare, ca urmare a decesului unei persoane fără venit (Anexa nr. 10);

            i)ajutor de înmormântare, în cuantum de 50 % din ajutorul de deces, acordat conform legislaței în vigoare, ca urmare a decesului unei persoane cu handicap (Anexa nr. 11);

            j)ajutor de urgență acordat familiilor sau persoanelor singure aflate în situații de necesitate datorate calamităților naturale, incendiilor, accidentelor (Anexa nr. 12);

            k)ajutor de urgenţă acordat familiilor cu copii în vederea depăşirii unor situaţii de dificultate generate de imposibilitatea asigurării, din resurse proprii a rechizitelor, manualelor, îmbrăcăminte, încălţăminte, echipamente sportive, necesare copiilor care urmeză o formă de învăţământ preuniversitar – curs de zi (Anexa nr. 13).

Secțiune fișiere

Venitul Minim de Incluziune

Începând cu luna ianuarie 2024, ajutorul social și alocația pentru susținerea familiei vor fi înlocuite cuvenitul minim de incluziune (VMI).

Venitul minim de incluziune este un beneficiu de asistență socială, finanțat din bugetul de stat, destinat familiilor și persoanelor singure care se află în situații de dificultate. Sprijinul financiar înlocuiește ajutorul social și alocația pentru susținerea familiei și va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Indexare niveluri de venit net ajustat si cuantumuri pentru componentele venitului minim de incluziune de la 1 martie 2025

              

Persoană singură

  • cu vârsta de 18 ani care locuiește singură și nu se mai află în întreținerea părinților;
  • cu vârsta între 16 -18 ani care locuiește și se gospodărește singură;
  • cu vârsta de peste 18 ani care locuiește cu părinții/alte persoane și nu obține venituri proprii;
  • fiecare soț despărțit în fapt, cu domicilii diferite;
  • cu vârsta de peste 65 de ani necăsătorită/divorțată/văduvă, care trăiește singură în locuința sa de domciliu/reședință;

Familie        

 

  • soț și soție căsătoriți, care locuiesc împreună;
  • soț și soție și copii lor necăsătoriți aflați în întreținere, cu vârsta între 18 – 26 ani, care urmează o formă de învățământ, cu domiciliu comun și care locuiesc împreună;
  • bărbatul și femeia care locuiesc împreună cu copii lor necăsătoriți, cu vârste între 18 – 26 ani, care urmează o formă de învățământ;
  • părinte/părinți și copii necasătoriți aflați în întreținere, cu vârste de peste 18 ani, încadrați în grad de handicap accentuat/grav;

              

Familie = persoană singură (necesătorită / divorțată / văduvă / arestată, a fost numită tutore) și copii cu monoparentală vârsta de până la 18 ani (26) care locuiesc și se gospodăresc împreună.                                

 

Venitul minim de incluziune se acordă pe bază de cerere formulată de solicitant – titularul dosarului, care va fi însoțită de documente justificative privind veniturile realizate, componența familiei, bunurile deținute etc.

Componenţa familiei, filiaţia copiilor şi situaţia lor juridică faţă de reprezentantul legal vor fi verificate/validate prin SNIAS.

  1. Dosarul cuprinde următoarele documente:

 

  • Formularul standard de cerere VMI
  • Declaraţia pe propria răspundere;
  • Angajamentul de plată (pentru situaţiile în care se pot constata drepturi acordate necuvenit);
  • Actul de identitate al solicitantului şi al membrilor familiei;
  • Adeverinţe de venit pentru toate sursele de venit;
  • Certificat de naştere pentru fiecare copil;
  • Certificatul de deces pentru oricare membru decedat al familiei;
  • Dovada şcolarizării pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 16 ani;
  • Alte documente specifice situației solicitantului și familiei acestuia.

Stabilirea dreptului la venit minim de incluziune se realizează ţinându-se seama de bunurile familiei sau, după caz, ale persoanei singure, cuprinse în Lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării venitului minim de incluziune.

                                                           

  1. Pentru calculul venitului net lunar ajustat se iau în considerare toate sumele primite/realizate de persoana singură, respectiv de fiecare membru al familiei, în luna anterioară solicitării VMI, cu excepţia următoarelor:

Venituri:        

 

  • sumele primite cu titlu de prestaţii sociale în baza Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi  promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările şi completările ulterioare              
  • alocaţia de stat pentru copii acordată în baza Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, cu modificările și completările ulterioare;
  • sumele acordate ca burse sau alte forme de sprijin financiar destinate exclusiv pentru susţinerea educaţiei preşcolarilor, elevilor şi studenţilor
  • sumele primate din activitatea desfășurată ca zilier, în cindițiile Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu character ocazional desfășurate de zilieri, precum și cele obținute în calitate de prestator casnic;
  • sumele primite de persoanele apte de muncă din familie ca urmare a participării la programe de formare profesională organizate în condiţiile legii, dacă acestea nu au titlu de venituri salariale;
  • sumele primite ocazional din partea unor persoane fizice ori juridice, precum şi sumele cu titlu de ajutor de urgenţă primite de la bugetul de stat sau local;
  • stimulentul educaţional acordat potrivit prevederilor Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, republicată, sub formă de tichet social pentru stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor proveniţi din familii defavorizate;
  • sumele ocazionale acordate de la bugetul de stat sau bugetele locale cu caracter de despăgubiri ori sprijin financiar pentru situaţii excepţionale;
  • ajutorul pentru încălzirea locuinţei şi suplimentul pentru energie acordate în baza Legii nr. 226/2021, cu modificările ulterioare;
  • indemnizaţia lunară de hrană acordată în baza Legii nr. 584/2002 privind măsurile de prevenire a răspândirii maladiei SIDA în România şi de protecţie a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA, cu modificările şi completările ulterioare, şi indemnizaţia lunară de hrană prevăzută de Legea nr. 302/2018 privind măsurile de control al tuberculozei;
  • sumele primite cu titlu de sprijin, asigurate din bugetul de stat sau fonduri nerambursabile, acordate în baza legii sau în baza programelor operaţionale aprobate.

 

Obligațiile titularului:

 

  • să se informeze anterior depunerii cererii;
  • să procure toate documentele prevăzute de lege;
  • corectitudine la completarea cererii privind veniturile, componeța familiei, domiciliu/reședință;
  • să completeze angajamentul de plată cu indicarea sursei de venituri;
  • să permită personalului accesul în locuință pentru realizarea verificării în teren;
  • să comunice primăriei în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa, orice modificare cu privire la domiciliu, venituri şi numărul membrilor familiei, în termen de maximum 10 zile de la data la care a intervenit modificarea;
  • să depună la primărie, din 6 în 6 luni, declaraţia pe propria răspundere;
  • persoanele apte de muncă care nu obţin venituri în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu sau altă formă legală de angajare şi nici din activităţi independente sau activităţi agricole, au obligaţia să se prezinte, ori de câte ori sunt solicitate de agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei evidenţă sunt înregistrate ca persoane în căutarea unui loc de muncă, în vederea încadrării în muncă sau a participării la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională;
  • una dintre persoanele majore apte  de muncă din familie are obligaţia de a presta lunar,  la  solicitarea primarului, activităţi sau lucrări de interes local

Cererile se depun pe hârtie la sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 4, situat în București, Bd. Metalurgiei nr. 12 – 18, Grand Arena, etj. 1, Sector 4 – București, programul cu publicul fiind: luni – miercuri 830 – 1600, joi 830 – 1800, vineri 830 – 1330  sau electronic pe adresa indicată.

ANUNȚ PRIVIND SUMELE FORFETARE ACORDATE REFUGIAȚILOR PROVENIȚI DIN ZONA CONFLICTULUI ARMAT DIN UCRAINA

Având în vedere că începând cu data de 30.09.2024 a intrat în vigoare Hotărârea Guvernului nr.1178/2024 prin care se stabilește cuantumul, condițiile și mecanismul de acordare a sumelor forfetare prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr.96/2024, vă facem cunoscute condițiile privind depunerea cererilor:

Cetăţenii străini sau apatrizii care provin din zona conflictului armat din Ucraina şi au intrat în România pentru prima dată de la declanşarea acestuia, începând cu data de 1 iulie 2024 au dreptul la o sumă forfetară lunară de 750 lei/lună pentru persoana singură şi 2000 lei/lună pentru o familie, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare, pe o singură perioadă de 3 luni consecutive.

  1. Pentru a putea beneficia, în prima lună din cele 3 luni consecutive, de suma forfetară, beneficiarii depun la autoritatea administraţiei publice locale a unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale pe raza căreia optează să locuiască:

– o cerere al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1,

– copia permisului de şedere pe teritoriul României

– extrasul de cont curent deschis la o instituţie de credit de pe teritoriul României pe numele solicitantului.

  1. Pentru a beneficia, în următoarele 2 luni din cele 3 luni consecutive, de suma forfetară, beneficiarii depun, în primele 5 zile lucrătoare ale lunii pentru care solicită suma forfetară, la autoritatea administraţiei publice locale a unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale pe raza căreia optează să locuiască:

– o cerere al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1,

– copia permisului de şedere pe teritoriul României,

– extrasul de cont curent deschis la o instituţie de credit de pe teritoriul României pe numele solicitantului,

– şi dovada îndeplinirii cumulative a următoarelor condiţii:

  1. a) solicitantul şi membrii familiei acestuia care îndeplinesc condiţiile pentru a fi încadraţi în muncă pe teritoriul României să fie înregistraţi la una din agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă sau a municipiului Bucureşti sau să fie încadraţi în muncă pe teritoriul României;
  2. b) solicitantul să aibă înscrişi copiii care îndeplinesc condiţiile pentru a frecventa o formă de învăţământ preuniversitar, în grupe/clase/formaţiuni de studiu din unităţile de învăţământ preuniversitar:

(i) în calitate de antepreşcolari, preşcolari sau elevi; sau

(ii) în calitate de audienţi; sau

(iii) care frecventează activităţi educaţionale din oferta altor instituţii/organizaţii, precum huburi sau centre educaţionale organizate în unităţi de învăţământ de către autorităţi ale administraţiei publice locale sau organizaţii neguvernamentale, centre Blue Dot, palate şi cluburi ale copiilor, centre comunitare de învăţare permanentă, centre educaţionale pentru preşcolari, şcoli de artă sau centre culturale.

Condiţia prevăzută la lit. b) pct. (i) referitoare la antepreşcolari şi preşcolari se consideră îndeplinită şi în situaţia în care solicitantul prezintă un document emis de unitatea de învăţământ preuniversitar din care rezultă că, din lipsa locurilor, nu este posibilă înscrierea minorului în respectivele forme de învăţământ.

Condiţia prevăzută la lit. b) se consideră îndeplinită şi în cazul în care cererile de frecventare de către copii a formelor de învăţământ preuniversitar sau a activităţilor educaţionale sunt depuse şi înregistrate în perioada vacanţelor şcolare.

Sunt exceptaţi de la îndeplinirea condiţiei prevăzute lit. b) minorii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 18 ani, care sunt înregistraţi la una din agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă sau a municipiului Bucureşti sau sunt încadraţi în muncă pe teritoriul României cu respectarea prevederilor art. 13 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Condiţia prevăzută la lit. a) nu se aplică următoarelor categorii de persoane, dacă prezintă documente emise de autorităţi competente din România, care să dovedească una din următoarele situaţii:

  1. a) urmează un program de studii la forma de învăţământ cu frecvenţă, în cadrul unei instituţii de învăţământ superior acreditate din România;
  2. b) prezintă certificat de încadrare în grad de handicap eliberat de Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din România;
  3. c) se află în incapacitate temporară de muncă sau suferă de o afecţiune medicală temporară, incompatibilă cu încadrarea în muncă, precum şi femeilor aflate în trimestrul al III-lea de sarcină;
  4. d) au vârsta de peste 65 de ani;
  5. e) au în creştere sau în îngrijire un copil în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap.

Termenul prevăzut la pct. 2 (primele 5 zile lucrătoare ale lunii) reprezintă termen de decădere din dreptul de a beneficia de suma forfetară aferentă lunii pentru care a fost solicitată.

Cererile se depun de un reprezentant major al familiei sau, după caz, de persoana singură majoră.

În situaţia în care persoana sau reprezentantul major al familiei se află în imposibilitatea, din motive medicale dovedite cu documente emise sau avizate de o autoritate medicală română, de a se prezenta pentru a depune cererea, acestea pot fi depuse în numele familiei sau al persoanei singure, prin mandatar cu procură notarială emisă pe teritoriul României, care să indice în mod expres luna pentru care se depune cererea. Procura se ataşează cererii.

Secțiune fișiere