ACTIVITATE

Serviciul Prevenire și Marginalizare Socială

 Serviciul Prevenire Marginalizare Socială îndeplinește următoarele atribuții principale:   

  1. Efectuarea de anchete/evaluări sociale la solicitarea autoritătilor, instituțiilor publice sau organismelor private autorizate, cu atribuții în domeniul social, precum și pentru alte cazuri aduse în atenția serviciului.
  2. Consiliere socială și asistență psihologică.
  3. Acordarea subvenției pentru încălzirea locuinței conform Legii 226/2021 și HG 1073, cu completările și modificările ulterioare (ajutoare lunare pentru acoperirea unei părți din cheltuielile aferente încălzirii locuinței și a suplimentului pentru energie).
  4. Transmiterea de centralizatoare, situații statistice, informații periodice pentru instituțiile cu atribuții de coordonare sau partenere în îndeplinirea scopului și obiectivelor serviciului.
  5. Acordarea ajutorului sub formă de material lemnos, conform HCL nr. 77/30.10.2008, privind acordarea de ajutoare constând în material lemnos pentru încălzirea locuinței.
  6. 6. Asigurarea și acordarea de sprijin birourilor executorilor judecătorești prin asistare la punerea în executare a sentințelor judecătorești referitoare la evacuarea persoanelor singure/familiilor din locuință, în vederea identificării unor soluții care să vină în sprijinul acestora.
  7. Distribuirea de tichete sociale pe suport electronic pentru categoriile de cupluri mamă-nou-născut defavorizate, precum și mecanismul de implementare aferent, conform ordinului 4221/2024

 

Compartimentul Îngrijire la Domiciliu persoane adulte:

 

Compartimentul Îngrijire la domiciliu persoane adulte acordă servicii de îngrijire la domiciliu pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor vârstnice.  

 

Categorii de servicii de îngrijire la domiciliu acordate prin intermediul compartimentului:

–    servicii de îngrijire furnizate de îngrijitor la domiciliu;

  • servicii socio-medicale;
  • consiliere socială/psihologică;
  • servicii kinetoterapie.

Serviciile se adresează persoanelor vârstnice cu o stare de sănătate precară, cu venituri mici, lipsiți de suport familial sau social, cu dificultăți în asigurarea activitătilor zilnice de bază și respectiv a activităților instrumentale ale vieții, care au acces limitat la servicii medicale sau care prezintă un grad de dependență.

Furnizarea serviciilor sociale se face în interesul beneficiarului, la domiciliul acestuia, în scopul prevenirii instituționalizării, prin menținerea în mediul său familial.

Serviciile de îngrijire la domiciliu se acordă astfel:

  • pe o perioadă de 1 an pentru beneficiarii de servicii de îngrijire la domiciliu furnizate de îngrijitor;
  • pentru restul serviciilor de îngrijire la domiciliu, în funcție de recomandările specialiștilor, nevoilor identificate și obiectivelor stabilite în planul individualizat de asistență și îngrijire.

 

Serviciile de îngrijire la domiciliu se asigură gratuit persoanelor vârstnice care:

  • nu au venituri şi nici susţinători legali;
  • realizează venituri al căror cuantum se situează sub nivelul indemnizaţiei sociale, conform OUG nr. 6/2009, aprobată prin Legea nr.196/2009, cu modificările și completările ulterioare, privind instituirea indemnizației sociale minime garantate;
  • au aparținători legali care relizează venituri sub nivelul indemnizaţiei sociale și nu au alte posibilități de întreținere;
  • se încadrează într-un grad de dependență, conform Grilei naţionale de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, aprobată prin Hotărârea nr. 886/2000, cu modificările și completările ulterioare.

     Modul de accesare al serviciilor:

 

Accesarea serviciilor se face în baza unei cereri, semnată de solicitant/reprezentantul legal/altă persoană interesată, în care se precizează tipul de serviciu de îngrijire la domiciliu solicitat și poate fi depus fizic la sediul instituției sau pe adresa de e-mail a instituției.  

Actele necesare întocmirii dosarului social pot fi depuse fizic la sediul instituției sau transmise prin intermediul poştei electronice. Pentru persoanele vârstnice dependente documentele necesare întocmirii dosarului social pot fi preluate de specialiştii compartimentului de la domiciliul beneficiarului, la data efectuării evaluării sociale a persoanei vârstnice.

Persoana vârstnică poate opta pentru unul sau mai multe servicii de îngrijire la domiciliu, în funcție de  nevoile sale cât și de recomandările specialiștilor.

 Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 4, poate furniza prin Compartimentul Îngrijire la Domiciliu Persoane Adulte servicii sociale pentru un număr limitat de beneficiari, în funcţie de gadul de dependenţă al persoanelor vârstnice, de solicitarea acestora şi de nevoile identificate. Astfel se va ține cont de disponibilitatea existentă în programul de lucru al îngrijitorilor la domiciliu, asistentului medical, psihologului, medicului, respectând programul beneficiarilor deja înscriși în cadrul programului Compartimentului de Îngrijirie la Domiciliul Persoanei Adulte.

 

 

Baza legislativă:

  • Legea 17/2000, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, privind asistența socială a persoanelor vârstnice;
  • Legea 292/2011, a asistenței sociale, cu modificările și completările ulterioare;
  • Hotărârea Guvernului 886/2000 pentru aprobarea Grilei naționale de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, cu modificările şi completările ulterioare;
  • Ordinul 29/2019 pentru aprobarea standardelor minime de calitate pentru acreditarea serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice persoanelor fără adăpost, tinerilor care au părăsit sistemul de protecție a copilului și altor categorii de persoane adulte aflate în dificultate, precum și pentru serviciile acordate în comunitate, serviciile acordate în sistem integrat și cantinele sociale;
  • Hotărârea Guvernului 1253/2022, privind abordarea standardelor de cost penrtu serviciile sociale;
  • Ordinul 2489/2023, pentru aprobarea standardelor minime de calitate, privind managementul de caz în serviciile sociale acordate persoanelor vârstnice.

 

Compartimentul  de Asistență și Suport pentru Persoane Adulte cu Dizabilități „Arca”

 

Acordă servicii de asistenţă şi suport pentru persoanele adulte cu dizabilităţi psihice și/sau mentale.

Categorii de  servicii și activități acordate prin intermediul compartimentului:

 

– consiliere individuală, psihologică și socială, a beneficiarilor și a aparținătorilor acestora;

– grup de suport;

– activități de asistență și suport pentru luarea unei decizii;

– activități terapeutice de grup (meloterapie; comunicare, desen, atelier creativ, psihoeducație, povești terapeutice);

– activităţi educative de grup (cunoştinţe generale de matematică și scris-citit, drepturile mele, educație pentru sănătate);

– activităţi de socializare, recreere, petrecere a timpului liber (jocuri de grup, ieşiri în aer liber/vizite la muzee).

Serviciile se adresează persoanelor adulte cu dizabilităţi psihice și/sau mentale, indiferent de venit.

Furnizarea serviciilor sociale se face în interesul beneficiarului, în scopul prevenirii instituționalizării, prin menținerea în mediul său familial.

Serviciile de asistență şi suport pentru persoanele adulte cu dizabilităţi psihice și/sau mentale se acordă astfel:

 

  • pe o perioadă de 1 an cu posibilitatea de prelungire;
  • în funcție de nevoile identificate și de obictivele stabilite în planul individualizat;
  • se asigură gratuit.

 

Modul de accesare al serviciilor:

 

Accesarea serviciilor se face în baza unei Cereri și poate fi depusă fizic la sediul instituției sau pe adresa de e-mail a instituției, împreună cu următoarele documente: carte de identitate, certificate de încadrare în grad de handicap valabil (psihic sau mental).

Bază legislativă:

  • Ordinul 82 din 16 ianuarie 2019, publicat in Monitorul Oficial 100bis in 8 februarie 2019, privind aprobarea standardelor specifice minime de calitate obligatorii pentru serviciile sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilități – Anexa 7;
  • Legea 448/ 2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările completările ulterioare;
  • Legea nr. 487/2002 republicată 2012, Legea sănătații mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice, cu modificările completările ulterioare;
  • Legea 292/2011 a asistenței sociale, cu modificările completările ulterioare;
  • Ordinul 600 din 20 aprilie 2018 privind aprobarea Codului Controlului intern managerial al entităților publice;
  • Legea 9/2023 pentru modificarea și completarea OUG nr. 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative;
  • Hotărârea Guvernului1253/2022 privind abordarea standardelor de cost pentru serviciile sociale;